11-11-10

Zachtjes tetteren de letteren

Deze voormiddag werd een wedstrijd van Radio 1 afgerond, "Boek zkt. vrouw". Daarin werd tijdens de Boekenbeurs gezocht naar de sterkste, intrigerendste... vrouw uit de wereldliteratuur. Zoals gewoonlijk eerst een rondje namen strooien, en daarna werd een shortlist bekend gemaakt. 

En dit was blijkbaar de uitkomst: Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie van Stieg Larsson werd blijkbaar als sterkste vrouw aanzien. Met de nodige kritiek, uiteraard... 

In het artikel dat gelinkt staat omschrijven ze het zo: "Zoals steeds bij dergelijke verkiezingen, is het geheugen van de deelnemers eerder kort en zijn de criteria om de Millennium-trilogie tot de wereldliteratuur te rekenen diffuus". En ik kan mij daar wel in vinden... 

Het eerste probleem is sowieso al: wie heeft er de tien genomineerde boeken gelezen? Ik ben vergeten te stemmen op de shortlist (had wel een hoop losse namen op het forum gezet), maar toch: verder dan drie van de tien kom ik niet. Vreemd genoeg heb ik nog nooit een boek van Pippi Langkous gelezen, Anna Karenina en Madame Bovary staan al een tijdje klaar in mijn kast (tussen een massa andere ongelezen boeken), in Mrs. Dalloway ben ik zo half bezig (maar sinds het samenwonen met Schaap lukt het niet meer zo goed om regelmatig te lezen, zeker niet 's avonds voor het slapengaan zoals vroeger), Ulysses leek mij altijd nogal saai en 1q84 staat op mijn lijstje voor Nieuwjaar :p. In Sprakeloos ben ik ook maar tot de helft geraakt, trouwens (heb ik wijselijk over gezwegen toen ik onlangs op de Boekenbeurs bij Tom Lanoye een boek liet signeren en hij vroeg of ik al eerder iets van hem had gelezen - wat moest ik zeggen, twee halve boeken?). Ik heb dus enkel Antigone gelezen (vier keer zelfs, voor een literatuurvak dat ik vier keer heb moeten doen :p), Pride and Prejudice (en ik weet niet eens of ik het helemáál gelezen heb), en de Millenniumtrilogie (als je 2.5 boek als gelezen beschouwt). Dus ik kan zelf al nauwelijks oordelen over wie het het meest verdient, maar sowieso: de Millenniumtrilogie zou ik nu toch (nog) niet als wereldliteratuur rekenen... Spannend en ontspannend, ja, maar ik kan mij niet voorstellen dat er daar over tien jaar nog veel over gesproken wordt. Toch niet als je vergelijkt met Pride and Prejudice of zo... 

(Hoewel: ik ben net op weekend geweest met mensen die nooit van Pride and Prejudice gehoord hadden, maar wel verwonderd waren dat ik nog nooit naar de familie Flodder of naar the Big Bang Theory gekeken heb. Universiteitsstudenten, jawel... Zucht. )

 

Wie zouden jullie kiezen als sterkste vrouwelijk personage? Pascale Platel heeft in het begin van de wedstrijd een goed woordje gedaan voor een zekere Jenny uit "De wereld volgens Garp" van John Irving, ze heeft mij alleszins heel nieuwsgierig gemaakt. Ik heb het boek gekocht op de Boekenbeurs, Schaap is het aan het voorproeven ;-). Liefde is: samen boeken lezen... 21:03 Gepost door ikke in Actualiteit, Boeken, Liefde, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) | Tags: boeken |  Facebook |

07-11-08

Sporten op hoge hakken

 

Kan er mij iemand uitleggen wat hier in godsnaam het nut, voordeel of zoiets van is? Ik zie niet in waarom er iemand zijn enkels zou willen breken daarop.Puma heeft voor een primeur gezorgd met deze 'sport meets fashion' schoenen. Of ze daadwerkelijk aanzetten tot meer bewegen, is maar de vraag. De aparte lijn is vanaf volgend voorjaar te koop.

Ontwerper van deze aparte lijn is Sergio Rossi. Na topontwerper Alexander McQueen werd de Italiaanse schoenendesigner aangesproken.

Sportief en chic
De mini-collectie wordt dan ook gekenmerkt tussen een mix van sportief en street enerzijds en luxe en chic anderzijds. Opvallendste ontwerp is de hooggehakte sneaker met klittenbandsluiting en een bijzondere lichte zool. Daarnaast kun je ook de bekende 'Clyde sneaker' uitgevoerd in satijn in zes prachtige kleuren verwachten.

Voorjaar
De Puma Sergio Rossi collectie wordt in januari gepresenteerd bij de bekende Parijse conceptstore Colette en ligt vanaf maart 2009 in een aantal geselecteerde winkels. Prijzen variëren tussen de 150 euro voor de lage modellen en 450 euro voor de hoge modellen. (lvl)

15:33 Gepost door ikke in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) | Tags: schoenen, sport |  Facebook |