27-01-12

Bloggen

Zo'n vier jaar geleden ben ik beginnen bloggen. Waarom weet ik niet meer. Schaap had een blog gehad, ik heb altijd graag geschreven, misschien daarom. Alleszins: met drukkere en minder drukke periodes is de blog gebleven. Ik vertelde over goeie momenten, over slechte momenten (met als absoluut dieptepunt - in het blogleven en in het echte leven - de breuk met mijn liefste Schaapje), over grappige en serieuze dingen, over boeken en films. Ik kreeg er een aantal vriendinnen bij. Ik deelde de belangrijke gebeurtenissen in mijn leven, Alice wijdde een post op haar blog aan de verloving tussen Schaap en mij. 

De laatste tijd echter wordt het blogplezier overschaduwd door de negatieve, ronduit kwetsende reacties van mensen. Sommige mensen, zeker de mensen die zelf geen blog hebben, snappen niet wat het is om hier je diepste gevoelens te schrijven, snappen niet hoe kwetsbaar bloggers zich opstellen. Ik wou vanavond ook een blogje schrijven, alweer over Schaap - maar wie kan het iets schelen, iedereen komt hier toch vrijwillig en gratis lezen -, ik wou dingen vertellen en op papier zetten die ik niet kwijt kan, waar ik de verpleging hier niet mee wil lastigvallen. Maar door die slechte reacties wil of durf ik niet meer, voel ik mij gedwongen aan zelfcensuur te doen. Ik weet dat ik het mij niet mag aantrekken, maar ik doe het toch, ik heb mij zodanig slecht gevoeld na die reacties dat ik dat mijzelf niet meer wil aandoen. 

Ik heb onlangs bij nog iemand over hetzelfde probleem gelezen, het aan zelfcensuur doen door slechte reacties, uit zelfbescherming. Ik was sowieso van plan deze blog af te sluiten, maar nu twijfel ik eraan of ik niet beter helemaal stop met bloggen - al wil ik de persoon in kwestie dat plezier niet gunnen en die niet zo belangrijk maken. Het is jammer dat een hobby zo verpest wordt, alleszins. 

Eén ding is zeker: het is waar wat ze hier zeggen. De ergste gevallen zijn niet die die in de psychiatrie zitten, het zijn die die andere mensen kapotmaken omdat ze zelf niet kunnen inzien dat ze problemen hebben. 

20:58 Gepost door ikke | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Hey Ladybird,

Voor die zelfcensuur heb ik een oplossing, zoals je mss gezien hebt zijn bepaalde postjes met een wachtwoord. Bij mij is dat om privacyredenen, maar dat kan ook voor bv de reden die je hier noemt hé. Bij wordpress is dat een gratis optie om een wachtwoord op blogjes te zetten. Dan kies je zelf aan wie je dat wachtwoord geeft en wie er dus kan lezen en reageren.

Ik denk dat elke blogger wel graag schrijft ;-). En dat vele idd zonder echt een specifieke reden beginnen te bloggen. Ik hoop in ieder geval dat ge u niet laat doen en dat ge gaat blijven bloggen. En zelfs al gaat elke post over schaap, het is belangrijk dat ge dingen van u af kunt schrijven, dat is wat mij in het verleden enorm heeft geholpen.

Ik hoop wel dat dit blogje gaat over Nathalie die op u vorig blogje heeft gereageerd. Want ik weet dat ik wss een tijdje reacties heb gegeven waar jij geen behoefte aan had, maar ik let er nu op van zo'n reacties niet meer te geven :).

Ik ben het er ook wel mee eens dat de ergste gevallen vaak niet in de psychiatrie zitten, de ergste gevallen hebben het van zichzelf niet door dat ze hulp nodig hebben en zullen dus ook alle hulp weigeren...

Gepost door: justm3 | 27-01-12

Ja, het ging daarover :p. Al neem je ook geen blad voor de mond, en ben ik ook wel wat gekwetst geweest, nooit zo erg als nu :s. Bedankt voor je snelle antwoord, het doet deugd.

Gepost door: Ladybird | 27-01-12

Ja, ik heb nathalie haar reactie gelezen. ten eerste vind ik al niet dat je als een eerste reactie op een blog zoiets gaat plaatsen, ten tweede had ze bepaalde zaken veel beter/beleefder/minder kwetsend kunnen formuleren en bepaalde zaken had ze totaal niet moeten zeggen. Komen zeggen dat jij aandacht zoekt met je blog is belachelijk. Dan zoekt iedereen aandacht die een blog schrijft? Het is toch normaal dat je neerschrijft waar je mee zit op een anonieme blog.. Haar reactie lijkt mij idd meer om wat te provoceren in plaats van je proberen te helpen of je proberen op te beuren.

En dat ik zeg dat ik hoop dat je blijft bloggen, ik denk dat alle andere lezers het hier ook mee eens zijn. Want in zo'n moeilijke periode als dat je nu mee maakt is het nodig om dingen van je af te kunnen schrijven. En ik denk dat iedereen het hier je echt wel oprecht toewenst dat jij terug gelukkiger gaat kunnen worden. :-)

Gepost door: justm3 | 27-01-12

Ga door met schrijven... zoals ge zelf zegt, er zijn dingen die ge op papier wilt zetten en delen met mensen (sommige), omdat dat een gevoel kan geven van... gehoord te worden, begrip te krijgen... Op een andere plaats, met of zonder wachtwoord, 't is allemaal mogelijk... maar schrijf...
Liefs.

Gepost door: Me | 27-01-12

Nathalie gaat er inderdaad over. En als ze hier nog maar past leest en voor het eerst reageert HELEMAAL. En het ergste vind ik eigenlijk dat ze anoniem reageert, zonder blog aan haar gelinkt of zo.

Ik denk dat Nathalie niet beseft hoe diep jij zit. Het stadium van het zelfmedelijden ben jij al lang gepasseerd. Jij ziet écht geen uitweg meer. Ook al is die er wel en ik hoop dat je hem op een dag vindt.

Waar ik haar wel gelijk in geef is dat de WIL om beter te worden heel erg belangrijk is. Ik ben er van overtuigd dat dat je een grote stap vooruit kan helpen. Maar ik besef ook dat dat heel erg moeilijk is op dit moment.

En aandacht zoeken? Wie krijgt hier nu aandacht door deze post en deze reacties? Nathalie!

Ladybird, JIJ bent baas op je blog! Dus jij bepaalt wat je hier schrijft. En zelfs wie er reageert: volgens mij kan je de reactie van eender wie verwijderen.

En ik zou het ook jammer vinden als je stopt met bloggen. Omwille van het feit dat ik je altijd graag heb gelezen. Maar ook omdat het heel erg belangrijk is dat je dingen van je af kan schrijven. Als je graag meer zou willen bepalen wie je meest delicate berichten mag lezen, raad ik je echt aan om naar wordpress over te schakelen. Ik heb dat ook gedaan en vind het een hele verbetering. Je kan trouwens je oude blog ook overzetten naar daar als je dat zou willen.

En ik wil nog even zeggen dat je je momenteel vooral moet bezig houden met de belangrijke dingen in je leven: terug gezond en gelukkig worden. Probeer zo weinig mogelijk energie te steken in reacties zoals die van Nathalie: ze doen er niet toe!

Sterkte en knuffel!

Gepost door: Tita | 28-01-12

En als je anoniem blogt? Zoals ik ook doe ;)
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet altijd even goed weet hoe ik moet reageren maar kwetsende reacties heb ik nog nooit gegeven denk en hoop ik.

Gepost door: Voetje | 28-01-12

ik lees hier al heel lang mee en heb ervoor ook al gereageerd. Nooit negatief, waarom nu wel?

Omdat ik van mening ben dat je u zelf niet zo moet laten gaan en al helemaal niet om een man.
Ik ben ook in een ver verleden depressief (om gelijkaardige redenen) geweest en dan hebben zo'n harde woorden me net geholpen eruit te komen. Had gehoopt dat het bij Ladybird hetzelfde ging doen.
Zeker niet iedereen die blogt zoekt aandacht, ik lees redelijk wat blogs (hoofdzakelijk van vriendinnen.. Ladybird's is de enige die ik niet persoonlijk ken)
Ik las altijd heel graag mee en vond het supererg voor haar hoe ze is behandeld. Maar ik vind ook niet dat ze zich zo moeten laten gaan. Je moet WILLEN beter worden en als dan niet voor jezelf dan voor je familie, vrienden..
En tja als het u helpt me ziek te noemen omdat ik je niet naar je mond praat, moet je dat vooral doen. Mij stoort het niet. Ik vind dat het betuttelen van depressieve mensen niet helpt, dus ik vind ook niet dat ik dat moet doen.
als ik het op een te kwetsende manier het gezegd, dan spijt het me dat, ik wou je niet kwetsen maar wakker schudden, want volgens mij heb je dat nodig.
Spring uit dat gat en ga verder.... blijf niet in het gaat rond draaien..
Je kan niet verwachten dat iedereen altijd akkoord gaat met je.. en je moet reacties die je niet gelijk geven ook niet ervaren als kwetsend gewoon als een andere mening.. Commentaar krijgen is nooit leuk, maar meer moet je daar niet achter zoeken..

Gepost door: Nathalie | 28-01-12

Wat een gezellig sfeertje hangt er hier op zondagmorgen...
Als Nathalie al een tijdje meelas zoals ze zegt dan is het haar recht om een mening te hebben, ze had hem misschien iets vriendelijker kunnen formuleren ;-)
Ladybird wat je ook doet, doe het omdat jij het wil. Als je wil blijven bloggen, verhuis naar Wordpress, dan kan je zelfs je hele blog privé maken en enkel toegankelijk voor de mensen die jij wil.
En dan kan je schrijven waarover je wil en zoveel je wil.
En reacties kan je uitzetten, als je die liever niet krijgt (ook op Skynetblogs).
En als je morgen voor of na de leesclub nog ff wil babbelen, dan kan dat!

Gepost door: LJ | 28-01-12

Ahja en vind het juist heel dapper van je dat je hier alles schrijft wat bij jou zo diep zit. Ik durf zelf niet zo open zijn, niet in irl en niet op het www.

Gepost door: LJ | 28-01-12

Eerlijk gezegd Nathalie als je ladybird wil wakker schudden denk ik niet dat je daar de positie of de kans toe hebt. Wat jij weet over Ladybird beperkt zich tot haar blog. Wat ze schrijft. Weet jij wat ze vanmorgen gedaan heeft? Wist jij dat ze morgen naar een leesclub gaat? Heb je ooit al eens met haar gepraat? Weet je hoe ze in het leven staat?
Ik ben er mee akkoord dat we onze mening mogen geven over een situatie. Dat heb ik in het verleden ook al gedaan, absoluut. En zeker niet altijd naar Ladybirds wens. Daar ben ik ook 100% zeker van. Maar de manier waarop is simpelweg onrespectvol.

Lieve ladybird, kom gewoon samen met ons naar Wordpress. paswoorden en gefilterde commentaren zijn heerlijk. Ben nog nooit zo gelukkig geweest over mijn bloggen als ik ben sinds ik verhuist ben. Niet stoppen met bloggen meid. Je bent een van ons en we zouden je te erg missen!

Gepost door: Alice | 28-01-12

Hey Ladybird,

Over wat kan en niet op een blog, ga ik me niet uitspreken. Je schrijft superoprecht en dan is de kans misschien bij voorbaat groter dat je ook ongewenste reacties uitlokt. Een paswoord is nog niet zo'n slecht idee denk ik.

Het feit dat bepaalde reacties je zo erg raken, betekent wel dat je misschien nog meer vechtlust in je hebt dan je dacht?

Ik wens je uit de grond van mijn hart "de klik", al was het maar voor een nanoseconde, die je doet beseffen dat er licht is aan het einde van de tunnel.

Houd vol, Ladybird, zowel met bloggen als met overleven!

Gepost door: Doornroosje | 28-01-12

Trek je niks aan van wat andere mensen schrijven of denken enkel jijzelf bent belangrijk, wordt gelukkig met jezelf en laat iedereen maar eens voor zijn eigen deur vegen!!!

Gepost door: Misssexandthecity | 31-01-12

Mijn situatie is ongeveer hetzelfde, ben ook beginnen te bloggen omwille van mijn scheiding. Ik moet heel eerlijk zeggen, en ik hoop dat ik je daar niet mee kwets, ik vond de laatste blogjes telkens over hetzelfde gaan. Dat je schaap mist, dat je niet meer zonder hem kunt. Soms had ik zoiets van, komaan meid, wordt het niet tijd dat je daar over geraakt, maar ik heb dat niet geschreven. Dat is eigenlijk wat Nathalie wil zeggen, maar ze heeft het volledig fout verwoord. Het feit dat ik er stilletjes uit aan het geraken ben, is omdat ik verder wil met mijn leven. Pasop, dat wil niet zeggen dat ik het soms niet moeilijk heb. Om een voorbeeld te geven, waar ik het weer enorm moeilijk had. Ik ben met 2 kameraden gaan skiën, onder ons 3. Ik heb gereden en heb hun op het einde van de skivakantie terug thuis afgezet. Daar stonden vrouw en kinderen op hun te wachten, terwijl ik in een leeg huis terecht kwam. Dat was weer een zeer zwaar moment voor mij en zo zullen er zeker nog gaan volgen, maar ik wil verder. Ik heb ondertussen kennis met iemand anders en dat doet mij goed.
Jij staat daar momenteel nog niet en dat kan ik begrijpen, iedereen heb zo zijn eigen verwerkingsperiode. En blijven schrijven hè, alles wat je dwars zit. En lees alle reacties en probeer daar misschien wat van op te doen.
Wij blijven je lezen, dus die steun heb je al.

Gepost door: HansDeZwans | 02-02-12

De commentaren zijn gesloten.