23-10-11

Reis

Over een week vertrek ik voor een week op orkestreis. Dat ligt al lang vast, mijn orkest doet dat elk jaar, alleen ben ik vorig jaar niet meegeweest. 

Schaap wou ook mee, maar moest wachten tot na de audities, omdat hij geen student meer is. En sinds we uiteen waren, hebben we er niet meer over gesproken, omdat het sowieso beter was dat hij niet meeging. 

Vorige zondag belde hij, ze hebben niet genoeg mensen in zijn instrumentencategorie en vroegen hem of hij mee wou gaan... En hij vroeg toestemming aan mij. 

Ik heb gezegd dat het goed was, al heb ik er een heel dubbel gevoel bij. Puur emotioneel wil ik niet liever dan zo veel mogelijk bij hem zijn. En we kunnen al weer normaal met elkaar praten zonder ruzie te maken, dat is al goed. Maar ik ben zo bang dat ik jaloers ga worden, dat hij meisjes in het USO gaat versieren... Hij heeft beloofd dat hij dat niet gaat doen, maar toch. 

Het zijn slechte tijden voor de liefde. De vriend van mijn beste vriendin heeft het ook uitgemaakt, en we snappen ook niet waarom, ze had ook het gevoel dat het allemaal goed ging... Is er misschien iemand die wél snapt hoe mannen werken? 

 

By the way: artikel in de Flair deze week (nu ik terug vrijgezel ben heb ik meer nood aan hersenloos entertainment - ik voel mij intelligent als ik dat lees), over "Help, hij is verliefd op een ander! - Zo word je weer the one and only". 

Do's (van de relatietherapeut): 

 • Bezin - de meeste mannen zetten geen jarenlange relatie op het spel voor een crush. (sommige doen dat dus wél)
 • Probeer niet te panikeren (daar ben ik wel fout gegaan... maar ik had het dan ook al maanden zien aankomen)
 • Uit je verdriet - het is belangrijk dat hij weet hoe jij je voelt (ik heb het met handen en voeten proberen uit te leggen, maar dat had niet veel effect)
 • Wees er voor elkaar - herinner elkaar eraan waaro jullie het zo leuk hebben samen. Maar laat het niet alleen van jouw kant komen! (dat heb ik geprobeerd, maar het kwam dus wél alleen van mijn kant. Voor hem zijn de leuke dingen alleen nog goede herinneringen...)
Don'ts: 
 • Stel géén ultimatum. Gevoelens gaan zoals ze komen, en zijn niet echt afdwingbaar of te voorspellen. Je kan natuurlijk wél eisen dat hij geen contact meer heeft met haar, want anders blijft hij zijn gevoelens voeden. (Ik ben nooit kwaad geweest omdat hij verliefd was, het is eng, maar ik weet dat dat kan gebeuren. Hij heeft wel altijd resoluut geweigerd van geen contact meer met haar te hebben - hoe moet je daar dan op reageren? Dat zeggen ze er niet bij...)
 • Vraag geen details (alleen haar slechte kanten :p)
 • Krop je gedachten niet op (nee hoor, die zet ik allemaal hier)
 • Blijf er niet over doordrammen (ik zou dat niet doen moesten we samenblijven, maar het is zo een banaliteit om daarover uiteen te gaan...)
En dan een stukje "zo werden zij weer holderdebolder verliefd": 
 • Man 1 maakte het uit met zijn vriendin toen hij verliefd werd, maar hij miste haar zodanig hard dat ze na een week weer samen kwamen
 • Man 2 biechtte het op, zijn vriendin zei: "Zeg aub niet dat ik je kwijt ben", waarop hij in paniek sloeg en het onmiddellijk weer goedmaakte, en de vlinders weer tot leven kwamen. 
 • Man 3 werd verliefd op een collega, de vriendin nam afstand en begon geheimen te hebben en mysterieus te doen, waardoor hij direct weer verliefd op haar werd. 
 • Man 4 werd verliefd op iemand in de fitness, biechtte het niet op aan zijn vrouw maar veranderde zelf spontaan van fitness. 
 • Man 5 werd daarna gedumpt door zijn vriendin, heeft een gans charmeoffensief gestart om haar terug te winnen, wat gelukt is. 
Waarom loopt het bij alle koppels goed af behalve bij ons? Waarom is mijn lief de enige die het niet erg vindt dat hij daarvoor een relatie van 5.5 jaar weggooit? Waarom is hij de enige die niet terug verliefd wordt als hij mij moet missen? Waarom is hij de enige mens op de wereld die niét denkt dat je, als je verliefd bent, moet afstand nemen om het niet erger te maken?
Zo frustrerend...
 
Ik hoor mensen spreken over alle redenen waarom ze zouden uiteengaan met hun partner. We zijn uiteengegroeid, we doen niets meer samen, we hebben niets gemeenschappelijks, ik krijg te weinig steun. Bij ons was dat wél allemaal goed, en toch... Hoe kan je ooit nog zeker zijn van een relatie dan, als zelfs als alles goed gaat het nog mis kan lopen? Als één stomme ruzie voor iemand al genoeg kan zijn om alles op te geven? 

11:11 Gepost door ikke | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Omdat naar mijn bescheiden mening het hier niet alleen gaat over "verliefd zijn op die ander". In de meeste gevallen (en ik zeg niet allemaal, maar toch...) zit er iets verkeerd in een relatie voor je gevoelens begint te krijgen voor een ander.
Natuurlijk denken we allemaal wel eens "wauw, wat een lekker ding." of "als ik vrij was zou die mij wel kunnen krijgen." Maar er is een verschil... de meeste mensen nemen dan automatisch een beetje afstand of zoals de man in flair veranderen van fitness. Omdat je wil vechten voor je relatie omdat er eigenlijk niks mis is met je relatie maar je nu eenmaal een klein beetje kriebels hebt voor een ander. Als je echter helemaal verliefd wordt op iemand anders en je wil daar je relatie op het spel voor zetten dan wil dat zeggen dat je die verliefdheid ruimte hebt gegeven om te groeien en dat je niet bereid was om ervoor te vechten. In de meeste gevallen wil dat zeggen dat er iets mis is met je huidige relatie. Dat je daarin iets mist. Dat kunnen hele banale dingen zijn, maar de ergernis aan die banale dingen bouwt zich steeds sterker en sterker op tot het echt een hekel punt vormt in je relatie. Hierdoor trek je steeds meer en meer naar die andere partij tot je gewoon echt te ver bent gegaan en in sommige gevallen niet meer terug wil naar de oude relatie die je tegen dan bent gaan bekijken als een "balast".
Het is meestal ook zo dat je tegen je huidige partner nooit gepraat hebt over de zaken die je dwars zitten. Misschien het er wel eens over gehad maar nooit een deftig gesprek waarin je duidelijk stelde "dit en dit stoort mij." Dat gesprek zou eigenlijk moeten plaatsvinden voor ze onoverkomelijk geworden zijn, maar jammer genoeg lijken ze soms op dat moment te banaal om woorden aan vuil te maken en is het soms veel makkelijker om rustig verder te kabbelen.

Maar het kan dus wel dat het later nog goed komt. Kijk naar LJ en haar Teamo... Zij wouden allebei vechten voor wat ze hadden. (En sorry dat ik het zeg LJ maar pas besefte wat ze hadden toen ze het kwijt waren.) Maar ik denk net dat ze het daarom gehaald hebben... omdat ze besefte dat wat ze hadden het waard was om te vechten.

Maar ik kan je net zo goed 4 koppels uit mijn vriendenkring geven die het niet gehaald hebben. Omdat sommigen hun partner niet meer terug wouden na al het verdriet dat hij hen gekost had. Maar ook partners vinden dat ze de juiste keuze hebben gemaakt, die niet meer wouden vechten hoe erg hun vrouw of man ook smeekte om het nog een kans te geven. Alleen kan je niet vechten voor een relatie. Als de andere het heeft opgegeven dan is er ook geen hoop meer.

Geef Schaap wat tijd, misschien beseft hij binnenkort wat een prachtig verhaal hij heeft opgegeven. Maar wees er ook op voorbereid dat hij het zo niet ziet en dat dit voor hem zijn pad is om te bewandelen en dat het pad niet terug naar jou loopt. Hoeveel pijn dat ook mag doen.

Gepost door: Alice | 23-10-11

Ik denk niet dat er altijd iets verkeerds moet zitten in je relatie, toch niets fundamenteels. Dat kan komen volgens mij omdat het "nieuwe" er af is, omdat je elkaar weinig ziet, omdat je (wat ik denk dat in Schaap zijn geval zo is) beseft dat je nooit gaat weten hoe het met een ander is... En wij hebben altijd wel gezegd wat ons stoort aan de ander, denk ik. Maar ik weet nog altijd niet wat er dan wel zo groot kan geweest zijn dat het onoverkomelijk was. Misschien heb ik een veel volwassenere visie op relaties dan Schaap, maar een relatie kan niet altijd leuk zijn, er zijn ook moeilijke momenten, moeilijke periodes, waar je dan samen door moet en door gaat, om daarna terug leukere periodes te krijgen. De moeilijke periodes zijn ervoor om je als koppel sterker te maken... Het is kinderachtig van hem dat hij het daarom uitmaakt. Voor hem moet alles simpel zijn, maar het leven is niet simpel, en een relatie ook niet...

Ik hoop wel dat hij dat nog beseft, ja. Dat kan bijna niet anders... Wij waren zo goed samen, wij waren - naar mijn bescheiden mening - voor elkaar gemaakt.

Gepost door: Ladybird | 23-10-11

Daar geef ik je nu eens 100% gelijk in. Relaties kunnen niet altijd simpel en fijn zijn. Laat ons eerlijk zijn niets is altijd simpel en fijn. Dat is echt iets wat ik heb geleerd met ouder te worden... dat sommige dingen verdomd moeilijk zijn en dat je soms ongelooflijk hard op je tanden moet bijten. (Niet alleen in relaties bedoel ik dan, maar gewoon in het algemeen.)

Maar ik denk dat het huidige aantal breuken en echtscheidingen toch wel te voor een deel ligt aan de wegwerpcultuur waarin wij leven. Iedereen wil alles makkelijk en snel. Moeite doen lijkt tegenwoordig iets wat veel mensen niet meer kennen. Wordt het een beetje moeilijk dan stoppen we ermee en zoeken we gewoon iets anders. Heb al vaak gedacht bij breuken in onze vriendenkring (meestal met nieuwe partner in betrokken.) hoe lang gaat het duren voor daar het nieuwe af is?

Kan op zo een moment alleen maar blij zijn met mijn man. Maar misschien moet Schaap gewoon even zijn vleugels uitstrekken.. wie weet komt hij dan wel terug.

Gepost door: Alice | 23-10-11

Ik ben het volkomen eens met wat Alice allemaal zegt. We leven in de "easy fix" en 'wegwerpcultuur' enerzijds. Maar ik denk ook dat als iemand tijdens een relatie naar iemand anders toe groeit dat dat wel degelijk een oorzaak zal hebben.

Hiermee zeg ik niet dat jij iets fout hebt gedaan. Van wat ik versta ben jij zijn eerste vriendin? Ik denk dat de kans reëel is dat hij nog niet goed beseft wat een relatie juist inhoudt. In een eerste relatie vooral kan het risico komen om de positieve dingen als vanzelfsprekend te zien en van te denken dat die andere vrouw die zo leuk en lief lijkt te zijn volledig zonder de 'negatieve' eigenschappen van de eigen vriendin is. Wat natuurlijk onzin is want iedereen heeft zo zijn trekken.

Hij zal bij jou wss de mooie dingen als normaal zijn gaan beschouwen, en hij zal zich mss teveel blind gestaard hebben op jou onzekerheid en jaloezie. Niet beseffende dat in elke relatie je met bepaalde eigenschappen van elkaar moet leren omgaan. Ik denk ook wel dat doordat hij teveel naar de negatieve, en te weinig naar de positieve dingen is gaan kijken dat hij het daarom de kans heeft gegeven om gevoelens te krijgen voor zijn collega.

Wij zijn allemaal mensen, het is heel normaal om iemand aantrekkelijk en leuk te vinden, het zou maar vreemd zijn moest je partner de enige persoon in heel je leven zijn die je aantrekkelijk vind. Ik heb zelf onlangs iemand ontmoet waar er een klik mee is en die ik fysiek ook aantrekkelijk vind. Maar mijn relatie is mij teveel waard, ik ben gelukkig in mijn relatie en dat wil ik voor mijzelf niet verpesten. Plus dat ik mijn vriend niet wil kwetsen dus ik zorg gewoon dat ik een gepaste afstand hou. Maar moest ik het gevoel hebben dat ik veel tekort kom in mijn relatie, of moest ik me aan bepaalde dingen te hard irriteren in de relatie en er is plots een gentleman die mij heel lief behandelt, dan kan zoiets al eens fout aflopen.

En zo'n dingen zijn lessen die je meestal enkel al doende leert. Schaap zal zelf nog wel ervaren dat het gras niet groener is aan de overkant. Hij zal zelf wel gaan beseffen om dingen niet als vanzelfsprekend te nemen en hij zal zelf nog wel meer ervaring en inzicht krijgen in de dynamiek van een relatie. Daarna zal hij zijn keuze maken. Het kan zijn dat hij jou mist en het weer goed wil maken, des te leuker voor jou. Maar besef ook dat het kan zijn dat hij voor zijn gevoel een grens is over gegaan die niet meer terug genomen kan worden en dat hij zijn lessen met zich mee neemt voor de volgende relatie die hij zal hebben en dat een relatie met jou niet meer hoeft.

Het is allemaal erg ingewikkeld en gevoelig, het is normaal om hoop te hebben, maar pin je daar niet teveel op vast. Het is zoals het is en de toekomst staat niet vast.

Gepost door: justm3 | 23-10-11

De Flair lezen is inderdaad een hersenloze activiteit, normaalgezien toch want zodra je je gaat identificeren met een artikel ben je verloren ;-) Ze laten niet voor niets enkel de happy end verhaaltjes aan bod komen; het is en blijft een feelgood tijdschrift. Ik heb ook al relaties in mijn buurt fout zien aflopen, bv Athena en haar Hamster die haar een paar maanden lang bedroog en toen besloot dat zijn relatie was doodgeblood en met die andere vrouw is doorgegaan. Ze hadden wel een heel drukkende relatie, omdat Athena door problemen thuis bij hem op zijn piepkleine kot woonde, maar dat kan niet de enige reden zijn waarom haar ex verliefd werd op een ander. Ikzelf ben verliefd geworden op een ander omdat mijn eigen relatie in een slop was terecht gekomen, dat weet je. En ja Alice, ik besefte pas wat ik had met Teamo toen het er niet meer was, dat is zo!
Dit is ook Teamo's eerste relatie, hij weet ook niet hoe het met een andere vrouw dan ik 'voelt' en toen hij zei dat hij wou gaan genieten van zijn vrijheid was ik zoooo bang om hem definitief kwijt te raken dat ik in volle paniek alles heb laten vallen om hem terug te winnen en dat is gelukt, maar dat is zeker geen standaard. Liefde is een werkwoord, maar je moet er allebei aan (willen) werken, anders heeft het geen zin.
Als je wil weten hoe mannen werken, zou ik Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus eens lezen, ik heb er al heel wat uit geleerd!!

Gepost door: LJ | 24-10-11

Ik wens je veel plezier op orkestreis en dat de confrontatie met Schaap niet te zwaar is voor je. Hoewel het sowieso uiteraard niet gemakkelijk zal zijn, maar jij bent een sterke meid: onthou dat!

Sorry dat ik hier niet altijd reageer de laatste tijd. Ik moet toegeven dat ik je posts over Schaap af en toe te vermoeiend vind en dat ik het er zelf niet altijd bij kan hebben (bij mijn eigen problemen). Maar dat wil niet zeggen dat ik je niet steun, hoor. Integendeel! En ik wou dat ik het zo goed kon uitleggen als Alice of LJ.

En als je boekentips hebt: altijd welkom, hè. Leuk dat je mijn lijstje (euh... LIJST (ik zit al aan 48 boeken dit jaar) interessant vindt.

Gepost door: Tita | 24-10-11

@LJ: ik heb Mannen komen van Mars nu mee uit de bib, heb het nog niet van voor naar achter gelezen maar heb toch al veel herkend. HEb al gedacht van het voor Schaap zijn verjaardag te kopen, maar ik denk niet dat hij nog moeite wil doen momenteel... De eerste repetitie samen gisteren was alleszins een ramp. Zitten wenen boven mijn viool, twee uur op straat staan ruziemaken... Het is nog altijd allemaal mijn schuld, ik heb de relatie kapotgemaakt - alsof ik mijzelf nog niet genoeg haat daarvoor.

@Tita: geeft niet hoor, ik snap dat het vermoeiend is, ik ben behoorlijk aan het zagen de laatste tijd. Maar elke reactie is welkom, elk beetje steun... Schaap leest blijkbaar ook nog altijd mee. Ik zal eens wat boekentips zoeken, ik heb zelf ook ganse lijstjes vol boeken die ik nog wil lezen :p. En een kast vol (ahum).

@Alice en justm3: ik vind dat ook, van die wegwerpcultuur... Maar dan ook overal. Mensen haken af van zodra het lastig wordt. In een orkest spelen, ok, maar van zodra er iets bijkomt dat lastig is (instrumenten versleuren, zaal opruimen, flyeren in de kou...) haken ze af. Mensen willen stage doen, maar uitgaan en drinken willen ze ook niet opgeven. Mensen willen een relatie, maar alleen zolang het leuk is, als het moeilijk gaat zijn ze liever alleen dan door te zetten. Ik had beloofd aan Schaap: voor eeuwig en altijd, en ik wil mij daaraan houden - al gaat dat niet als hij dat niet wil. Als het moeilijk gaat, zoek je manieren om er uit te geraken, uiteengaan is dan gewoon weglopen, dat is voor lafaards. Ik ben benieuwd of zijn vriendinnetjes hem gaan komen verzorgen als morgen zijn wijsheidstanden getrokken worden, of ze zijn fruitpap gaan maken en zijn speeksel afvegen... 5.5 jaar intimiteit, trouw, geborgenheid, verbondenheid, en dat geef je allemaal op om alleen te zijn en toch uw goesting te kunnen doen? Ik snap het niet, en ik ga het ook nooit snappen...

Gepost door: Ladybird | 24-10-11

De commentaren zijn gesloten.