30-09-11

In de rouw

Conclusie van de relatietherapie: de oude Schaap is niet meer. De lieve, betrouwbare, zorgzame man is vervangen door een egocentrisch, narcistisch, hypocriet wezen, dat alleen maar kan zitten lachen in de relatietherapie. Dat zegt dat ik niets misgedaan heb, dat hij veranderd is, dat hij geprobeerd heeft mij mee te doen veranderen maar dat dat niet lukte precies. Dat nog áltijd niet wil breken met dat al even egocentrisch kreng dat weet dat ze een relatie heeft doen kapotgaan, maar ook nog altijd niet breekt met hém. Leef daar maar eens mee, weten dat je een verloving hebt doen verbreken... 

De therapeute heeft Schaap er op gewezen dat wat hij verlangde, dat hij contact kon houden met een  vrouw waar hij verliefd op was én dan ook nog verwachtte dat ik hem volledig bleef vertrouwen, wel héél erg moeilijk is, en dat sommige mensen dat kunnen maar ik blijkbaar niet. Iets dat hij al van in december wist. En dat hij mij wel héél erg hard gekwetst heeft. Elke keer dat hij haar sprak, had hij moeten beseffen: ik doe hier iets dat mijn verloofde heel hard kwetst. Elke keer dat ik haar naam hoorde, of maar aan haar dacht, was een steek in mijn hart. En ik was juist: er wás iets aan de hand, ik had het juist aangevoeld. Waarom heeft hij niet eerder beseft hoeveel pijn hij mij doet? Niet dat hij dat nu beseft, hij vindt nog altijd dat hij niets fout gedaan heeft... Blijkbaar is de nieuwe Schaap nog sadistisch ook. In de relatietherapie zat hij de hele tijd te lachen, snap daar iets van... En hij moest daarna direct weg, hij had blijkbaar al een andere afspraak of zo. Voor hem is relatietherapie blijkbaar iets dat je tussen de soep en de patatten door doet, en is uiteengaan iets dat je op een uurtje helemaal uitpraat... 

Maar ik blijf mij afvragen: waarom moest ik veranderen? Ik was content met mezelf, en hij was tot daarvoor ook content met mij. Tis toch niet omdat hij zodanig behekst is door dat kreng dat ik dat ook moet toestaan? Ik mag dan wel onzeker zijn, hij mag mij dat verwijten, maar, uit het diepste van mijn hart: liever een onzeker maar nog altijd liefhebbend, zorgend iemand, dan iemand die zijn verloofde laat vallen, no matter wat de reden ook is. Zo'n egoïstisch stuk man verdient geen relatie, verdient niet om iemand te hebben die hem liefheeft, voor altijd. Ik wist niet dat de woorden "voor eeuwig en altijd" bij Schaap zo leeg, zo betekenisloos waren. Dat "come what may", "in goede en kwade dagen", maar gewoon losse woorden waren, die hij zei zonder te weten wat dat inhield. Voor mij geldt dat alleszins nog altijd, zelfs nu nog zou ik hem vergeven, moest hij inzien dat hij moet breken met haar. Dat is mijn enige voorwaarde - en zeg nu zelf: iemand die zo liefheeft, die zo zorgt en zo steunt en alles doet voor de mensen die ze liefheeft, zo iemand moet je ook wel verdienen. En een vrouw opgeven waar je verliefd op bent voor je relatie, dat is niet meer dan logisch. Je moet wel al heel erg gemeen, slecht, naïef en hypocriet zijn voor je dat niét doet. En dat is wat de nieuwe Schaap blijkbaar geworden is. 

Ik wou dat de oude Schaap terug tevoorschijn kwam, en hier voor de deur stond, en zich verontschuldigde voor de nieuwe Schaap. Want, en dit meen ik ook volledig, dit is niet enkel overdreven kwaadheid: ik zou véél liever onzeker zijn dan zo een arrogante dikkenek. Moest ik worden zoals de nieuwe Schaap, ik zou niet meer durven buitenkomen, ik zou mij doodschamen moest ik mijn verloofde zoiets aandoen. En ik hoop van harte dat het feit dat ik dat gezegd heb toch wel een béétje doordringt tot hem. Dat hij zichzelf in vraag stelt (en zijn haar wast en zich scheert), en dat hij toch eens nadenkt: zit daar niet iéts van waarheid in? Ben ik niet heel erg egoïstisch? En egoïstisch is niet eens het woord, want wat hij in de plaats had gekregen voor dat mens is véél en véél meer waard dan dat kreng. Het is niet meer dan normaal van in zo'n geval voor je verloofde te kiezen en dat mens te laten vallen als een baksteen. Maar nee, hij laat zijn verloofde vallen als een baksteen. 

 

 

Dit zweer ik, op alles wat ik liefheb: als ik zeg "voor eeuwig en altijd" dan meen ik dat. Als ik dat beloof, als ik beloof dat ik iemand zal liefhebben tot ik doodga, in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid (of beloof dat ik dat zal beloven), dan zal ik dat ook doen. En vooral: dat gaat over "ik beloof u trouw te blijven": zowel fysiek (niet vreemdgaan) als mentaal (geen andere vrouwen/mannen boven mijn partner kiezen). Ik hoop dat ik nooit zo word dat ik dat loze woorden maak, dat ik die betekenisloos maak, dat ik mensen zo hard bedrieg. De dag dat ik dat doe mogen ze mij opsluiten, levenslang en de sleutel weggooien. Laat mij maar onzeker zijn, laat mij maar smeken en mijzelf vernederen, als ik maar nooit zo word. Alles liever dan dat. Ik hoop dat Schaap dat op een dag ook beseft, hoe erg hij mij, zichzelf en de rest van de wereld bedrogen heeft. Ik hoop dat hij beseft wat hij weggooit: een vrouw die hem altijd zal liefhebben, wél trouw blijft en altijd voor hem zal zorgen, een gelukkige relatie, Karel, Nina, Willem en Anna, een mooie toekomst, een goed huwelijk, een leuk klein huisje met een hoop katten, en massa's mooie momenten. 

Hierbij beloof ik plechtig mij bij een eventuele volgende relatie evenveel (meer kan niet) in te zetten, uit volle hart, met al mijn liefde, en geen loze woorden te uiten die je daarna voor de eerste de beste bimbo/playboy weggooit. Hierbij beloof ik plechtig dat ik altijd trouw zal zijn aan mijn partner en mijn relatie, wat er ook gebeurt. Hierbij beloof ik plechtig altijd mijn uiterste best te doen om mijn lieve, zorgzame, onzekere zelf te blijven, en nooit te veranderen in een arrogant, dikkenekkerig varken. 

Moest ik kunnen, ik zou mijn handtekening hieronder zetten... 

 

 

22:43 Gepost door ikke | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Ik hoop dat je door deze sessie zelf wel genoeg bent gaan inzien over schaap. Ik geef je gelijk over hoe je hem omschrijft dat hij heel slecht bezig is. Maar zolang hij dat niet inziet zal hij niet veranderen.

Hopelijk geven deze inzichten je ook een beetje de kans om dingen een plaats te geven en stilletjes aan je verloren relatie te beginnen verwerken.

Gepost door: justm3 | 30-09-11

Ik ga niet helemaal akkoord met het stukje dat je hierboven schrijft. Je weet dat ik je voor de volle 100% steun en Schaap ook een klein beetje een smeerlap vind, maar er zijn toch enkele dingetjes die ik absoluut begrijp, maar niet mee akkoord ga.

Ik jou ogen is die ander nu inderdaad het kreng, maar puur sec heeft zij niets verkeerd gedaan. Ze heeft Schaap zelf afgewezen toen hij zijn verliefde gevoelens opbiechten. Het is niet zij die vroeg om zijn relatie op te geven. Niet zij die listige trucs heeft gebruikt om hem in haar web te strikken. En zelfs als ze dat had gedaan dan heeft Schaap zich daar toch vrijwillig aan overgegeven? Het is niet dat ze hem het mes op de keel heeft gezet of hem onder schot heeft gehouden. Cru om te zeggen, maar zo is het wel meid.

Verder vind ik het ergens logisch dat Schaap niet meer voor de volle 100% voor de relatietherapie gaat. Voor hem is er namelijk geen relatie meer om therapie voor te volgen. En een relatie beeindigen via relatietherapie is niet simpel lijkt mij voor diegene die al uit de relatie is gestapt. Zeker als hij diegene is die in fout is en dat ook steeds van iedereen moet horen.

Even advocaat van de duivel spelen maar jij zit nog in een relatie met de oude schaap en die is er niet meer. De nieuwe schaap heeft afstand genomen van jullie relatie en ook van jou. Hij wil verdergaan met zijn nieuwe leven en dat is jammer genoeg zonder jou. Dat wil niet zeggen dat het voor jou niet aartsmoeilijk is en niet ongelooflijk veel pijn doet, maar ik denk echt dat je moet beseffen dat hij morgen niet aan je deur gaat staan om zijn spijt te betuigen.

En je weet hoe graag ik mijn M zie en hoe gelukkig getrouwd ik met hem ben, maar voor eeuwig en altijd durf ik zelf niet in de mond te nemen. Voor eeuwig en altijd is zeker het plan, absoluut. Maar hoe kan je zeggen dat je binnen 50 jaar nogsteeds van elkaar houdt. Er kan zoveel gebeuren... Je kan zoveel verschillende richtingen uitgaan.

Je verdient echt beter dan dit lieve meid! Ik hoop zo dat je hartzeer snel stopt. En ik weet dat ik in dit berichtje soms erg cru overkom, maar ik vind het zo vreselijk dat je zoveel pijn hebt.

Gepost door: Alice | 03-10-11

Ik weet dat het volledig Schaap zijn schuld is en niet de hare... Maar blijft het feit dat Schaap is beginnen veranderen eens hij haar leerde kennen. En als je nu weet dat je door je vriendschap met iemand diens relatie in gevaar brengt, en je merkt dat de persoon in kwestie te blind is om dat zelf in te zien, zou je dan zelf geen stap terug zetten? Dat is alleszins wat ik zou doen, en wat ik in het verleden effectief zelf al zonder probleem gedaan heb. En sorry, haar naam noemen kan ik niet, voor mij zal ze altijd "dat kreng" of dat wicht blijven, en dat is nog vriendelijk uitgedrukt.

En ik weet dat Schaap morgen niet aan mijn deur gaat staan, maar ik heb het er héél moeilijk mee om te accepteren dat iemand die perfect was vrijwillig verandert in zo'n smeerlap. Ik kan het maar niet begrijpen dat iemand vrijwillig iets dat zo mooi is zou opgeven om alleen te zijn, dat hij zijn verloving verbreekt en toch nog altijd kan zeggen dat hij blij is met zijn verandering. Ik heb altijd alles gedaan wat ik kon doen voor hem, ik heb voor hem gezorgd, hem gesteund, hem graag gezien met heel mijn hart. Toen hij depressief was en het moeilijk had was ik er voor hem, ik heb hem eruit geholpen, en nu hij eruit is laat hij mij vallen. Ineens ben ik niet meer goed genoeg...

En als hij van iedereen moet horen dat hij in de fout is, waarom dringt het dan nog altijd niet door? Waarom ontkent hij dat hij ook maar iéts fout heeft gedaan? Ok, hij is altijd nogal vol geweest van zichzelf, dat wist ik al van voor wij samen waren - dat is duidelijk een familietrek, en dat hebben mijn ouders ook al van in het begin gezegd. En hij is alleen maar narcistischer geworden, en jezelf in vraag stellen en fouten inzien is daar nogal in tegenspraak mee. Maar toch...

Gepost door: Ladybird | 03-10-11

Zo herkenbaar allemaal. Ik heb het al gezegd, éénmaal een derde in het spel, is de zaak verloren. Dan kun je nog naar een therapeut gaan, smeekbedes houden elke dag, tranen laten vloeien voor zijn neus, niets zal hem doen beseffen om toch voor jou te kiezen, want zijn keuze heeft hij al gemaakt. En ik begrijp je volledig wat je bedoelt met 'dat kreng'. Ik zal ook nooit nog één woord gaan zeggen tegen de dorpshoer. Ja, dat is de kerel waar mijn ex-vrouw voor gevallen is. Heeft al zoveel vrouwen gehad, dat als hij een vrouw was geweest, de naam dorpshoer gekregen had, vandaar.

Eén ding wil ik je nog zeggen, je moet je niet schuldig gaan opstellen. Je hoeft niet plechtig te beloven van dit en dat. Schaap is in fout gegaan, heeft gevoelens gekregen voor iemand anders, en dat gebeurd helaas. Geef het tijd, laat het wat inwerken.

Gepost door: HansDeZwans | 03-10-11

Daar vind ik dat Hans nu eens voor de volle 100% gelijk in heeft. Schaap is in de fout gegaan en jij moet je niet schuldig voelen.

Maar ook niet je vasthouden aan "ik heb echt alles voor hem gedaan". Dat is zo in jou ogen en ik geloof ook wel dat je alles hebt gedaan... maar zoals Hans zegt zijn keuze is gemaakt ongeacht al die zaken. Ze waren niet waardevol genoeg om hem tegen te houden.

Spaar ze nu maar op voor iemand die het wel waard is.

Dikke knuffel

Gepost door: Alice | 03-10-11

Tja, uw vrouw liet u vallen voor iemand op wie ze verliefd was geworden, om daarmee samen te zijn. Mijn verloofde liet mij vallen om alleen te zijn... Ik zeg niet dat het meer of minder pijn doet, maar komt er dan wel iémand beter uit? Ja, Schaap kan nu zoveel met andere vrouwen chatten en uitgaan als hij wil. Maar als puntje bij paaltje komt moet hij nu alleen opstaan, alleen thuiskomen, alleen gaan slapen, is er niemand die hem vraagt hoe zijn dag was, niemand die voor hem zorgt als hij ziek is, niemand die samen kookt en eet en afwast en doucht en shopt en..., niemand die hem komt knuffelen, niemand die blij is als hij thuiskomt, niemand die hem lieve berichtjes stuurt... Hij woont alleen in een groot, leeg appartement. Is dat dan echt beter? Hij ziet mij nog graag, dat heeft hij dit weekend nog gezegd. Hij vindt mij nog altijd mooi, voelt zich nog altijd aangetrokken tot mij. Is alleen zijn dan écht zoveel beter? Is oppervlakkige vriendschap - die misschien verdwijnt eens het nieuwe er af is, eens ze niet meer verbaasd zijn over de verandering - dan echt zo veel waard?

Ik voel mij niet echt schuldig, ik wéét dat ik niets verkeerds heb gedaan, dat heeft Schaap ook zelf gezegd. Wat ik plechtig beloof, is dat ik nooit zo laag ga vallen als hij... Als ik beloof: voor eeuwig en altijd, dan is dat effectief zo bij mij. Als ik zeg: ik ga u graag zien, de rest van mijn leven, en ik wil altijd bij u blijven en voor u zorgen, dan meen ik dat en dan zal ik dat altijd willen doen. Ik heb altijd gevochten voor mijn relatie, ik heb mijzelf niets te verwijten.

En toch, ik hou zo veel van de oude Schaap, ik snap niet hoe iemand zo ten negatieve kan veranderen en er nog blij om zijn ook. Hij zegt aan mij: "Hoe komt het dat iedereen blij is met de verandering behalve jij?". Omdat ik de belangrijkste persoon in zijn leven ben, misschien? Omdat ik met hem samenleef, samenwoon, alles met hem deel? Omdat ik hem door en door ken? Omdat ik, in tegenstelling tot de rest van de wereld, volledig tevreden was met hoe hij was? Zij willen met hem uitgaan en plezier maken, natuurlijk dat zij dan content zijn. Maar de vrouw die voor je zorgt, je graag ziet, de rest van haar leven bij u wil blijven? Zou die mening er dan niet meer toe moeten doen?

Gepost door: Ladybird | 03-10-11

Ik was doodsbang dat Teamo me niet zou terugnemen. Door onze breuk was hij op een andere manier met vrouwen in contact gekomen. Hij had plots meer zelfvertrouwen én hij lag weer in de markt. Flirten vond hij heerlijk... en hij wist niet of hij dat wel wou opgeven voor een relatie (met mij). Hij heeft wél tijdig zijn gezond verstand teruggekregen, of enfin tijdig beseft dat zijn liefde voor mij nog onverminderd (doch voorzichtiger) bestond en heeft zo terug voor mij gekozen. Maar nu nog ben ik soms doosbang dat hij terug wil keren naar zijn vrijheid. 't Is zoals honden eenmaal bloed hebben geroken... Schaap heeft vrijheid geroken. Door zijn relatie met jou is zijn zelfvertrouwen tgo vrouwen toegenomen, en door het contact met die andere vrouw(en) ook. Hij heeft vrijheid geroken... en anders dan andere mannen, wil hij daar nu volop van profiteren. Blijkbaar doet alleen thuiskomen, en alleen alles doen, er dan zo niet toe voor hem. Ik snap zijn beweegredenen absoluut niet; het gaat er bij mij niet in hoe je een relatie van 5,5 jaar zomaar kan opgeven. Omdat je de andere niet mee veranderd krijgt? In mijn ogen kan hij niks meer goed doen, en bijdraaien dat zal hij ook niet toen, misschien over tien jaar als hij plots beseft dat hij nog altijd alleen is! Jij hoeft je absoluut niet schuldig te voelen, dit is allemaal zijn fout. Wees maar flink boos op hem, woede is een heerlijke emotie en doet minder pijn dan de mooie herinneringen.
Ik heb mij ook even in de schoenen van 'het kreng' geplaatst. Ik weet niet hoe ik zou reageren moest het dan 'mijn' schuld zijn als een relatie stukloopt. Wéét ze wel dat zij een deel van de oorzaak is? Waarschijnlijk heeft Schaap de schuld volledig op jou en jouw niet-willen-veranderen gestoken. Ik zou (net als Alice) niet durven zeggen dat zij deel uitmaakt van de schuld.
Tot slot: 'voor eeuwig en altijd' is een heel gevaarlijk begrip. Ik dacht dat ook, tot een jaar geleden. Maar dan gebeurt er iets, slaat je hart op hol, of dat van een ander, en van de ene dag op de andere schudt alles op z'n grondvesten. Wat/wie je eerst liefhad, is er niet meer... En hoe moet het dan verder?
Alles komt goed. Ik geloof nog steeds dat alles om een reden gebeurt. Dat Schaap met jou heeft gebroken, wil alleen maar zeggen dat jouw 'Ware' daarbuiten nog ergens rondloopt. Je komt 'm wel tegen. Maar gun jezelf voldoende tijd om over Schaap heen te raken. De oude schaap bestaat niet meer... en komt hoogstwsl ook niet meer terug.
Heel veel sterkte nog...

Gepost door: LJ | 03-10-11

De commentaren zijn gesloten.