11-11-10

Zachtjes tetteren de letteren

Deze voormiddag werd een wedstrijd van Radio 1 afgerond, "Boek zkt. vrouw". Daarin werd tijdens de Boekenbeurs gezocht naar de sterkste, intrigerendste... vrouw uit de wereldliteratuur. Zoals gewoonlijk eerst een rondje namen strooien, en daarna werd een shortlist bekend gemaakt. 

En dit was blijkbaar de uitkomst: Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie van Stieg Larsson werd blijkbaar als sterkste vrouw aanzien. Met de nodige kritiek, uiteraard... 

In het artikel dat gelinkt staat omschrijven ze het zo: "Zoals steeds bij dergelijke verkiezingen, is het geheugen van de deelnemers eerder kort en zijn de criteria om de Millennium-trilogie tot de wereldliteratuur te rekenen diffuus". En ik kan mij daar wel in vinden... 

Het eerste probleem is sowieso al: wie heeft er de tien genomineerde boeken gelezen? Ik ben vergeten te stemmen op de shortlist (had wel een hoop losse namen op het forum gezet), maar toch: verder dan drie van de tien kom ik niet. Vreemd genoeg heb ik nog nooit een boek van Pippi Langkous gelezen, Anna Karenina en Madame Bovary staan al een tijdje klaar in mijn kast (tussen een massa andere ongelezen boeken), in Mrs. Dalloway ben ik zo half bezig (maar sinds het samenwonen met Schaap lukt het niet meer zo goed om regelmatig te lezen, zeker niet 's avonds voor het slapengaan zoals vroeger), Ulysses leek mij altijd nogal saai en 1q84 staat op mijn lijstje voor Nieuwjaar :p. In Sprakeloos ben ik ook maar tot de helft geraakt, trouwens (heb ik wijselijk over gezwegen toen ik onlangs op de Boekenbeurs bij Tom Lanoye een boek liet signeren en hij vroeg of ik al eerder iets van hem had gelezen - wat moest ik zeggen, twee halve boeken?). Ik heb dus enkel Antigone gelezen (vier keer zelfs, voor een literatuurvak dat ik vier keer heb moeten doen :p), Pride and Prejudice (en ik weet niet eens of ik het helemáál gelezen heb), en de Millenniumtrilogie (als je 2.5 boek als gelezen beschouwt). Dus ik kan zelf al nauwelijks oordelen over wie het het meest verdient, maar sowieso: de Millenniumtrilogie zou ik nu toch (nog) niet als wereldliteratuur rekenen... Spannend en ontspannend, ja, maar ik kan mij niet voorstellen dat er daar over tien jaar nog veel over gesproken wordt. Toch niet als je vergelijkt met Pride and Prejudice of zo... 

(Hoewel: ik ben net op weekend geweest met mensen die nooit van Pride and Prejudice gehoord hadden, maar wel verwonderd waren dat ik nog nooit naar de familie Flodder of naar the Big Bang Theory gekeken heb. Universiteitsstudenten, jawel... Zucht. )

 

Wie zouden jullie kiezen als sterkste vrouwelijk personage? Pascale Platel heeft in het begin van de wedstrijd een goed woordje gedaan voor een zekere Jenny uit "De wereld volgens Garp" van John Irving, ze heeft mij alleszins heel nieuwsgierig gemaakt. Ik heb het boek gekocht op de Boekenbeurs, Schaap is het aan het voorproeven ;-). Liefde is: samen boeken lezen... 21:03 Gepost door ikke in Actualiteit, Boeken, Liefde, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) | Tags: boeken |  Facebook |

01-12-09

Hoog, Sammy, kijk omhoog, Sammy

Vorig weekend heb ik alle kleinkunstkollekties van thuis meegenomen naar kot. Ik wou eens een selectie maken van de mooie liedjes, en die op mijn computer zetten.

Gisterenavond hebben Schaap en ik dan de eerste box doorlopen, en we moesten lachen met het liedje "Sammy" van Ramses Shaffy, omdat een van onze katten zo heet. Daarop herinnerde ik mij een optreden van hem op een van de laatste Nekka Nachten, waarop mijn ouders nogal geschrokken waren hoeveel hij verouderd is. Hij leed blijkbaar aan slokdarmkanker, en het zingen lukte hem ook niet meer zo goed. Niet dat dat per sé hoefde: net als Roxette op NOTP dit jaar was het publiek zodanig enthousiast dat ze alles volledig meezongen, en liedjes als "Zing, huil, vecht..." blijven sowieso overeind. Ik dacht in mezelf: binnen dit en zes maand kondigen ze op de radio zijn overlijden aan.

Vandaag, een halve dag later, zie ik op internet: Ramses Shaffy is overleden. En ik ben compleet "freaked out".

Rust zacht, meneer Shaffy...

 

12:37 Gepost door ikke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ramses shaffy |  Facebook |

01-06-09

Verkiezingen

Nog een kleine week, en we moeten weer gaan stemmen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik besef maar al te goed het belang van stemrecht, ik weet dat er jaren voor geijverd is. Maar dit jaar is het er gewoon te veel aan.

We leven in een democratie, zogezegd, maar wel een waar a) je kan stemmen op partijen die niet mogen regeren (los van hun standpunten, waar ik totaal niet achter sta, maar dit is gewoon niet democratisch - al zorgt het wel voor dat "gevoel van veiligheid" waar ze zo voor pleiten), en b) een groot deel van de bevolking "monddood" gemaakt wordt door de verkiezingen in de examens te leggen.

Ja, je kan een volmacht geven. Ja, gaan stemmen duurt niet lang (op voorwaarde dat je thuis studeert en niet zoals ik een uur of vijf onderweg moet zijn daarvoor).

Maar waar het op neerkomt: welke student gaat zich bezighouden met debatten volgen, verkiezingsprogramma's lezen, discussiëren over politiek, terwijl ze drie dagen na de verkiezingen een zwaar examen hebben? Of beter gezegd: wie kan er dat doen zonder zich schuldig te voelen over de tijd die ze niet aan studeren besteed hebben?

 

Ik vind het gewoon zo'n zever dit jaar, het steekt allemaal tegen. Twee jaar geleden ben ik speciaal naar huis gegaan om te gaan stemmen, maar dan had ik de eerste 1.5 week van de examens geen zware vakken, dus dan kon ik mij dat permitteren. Nu dus niet, hoewel ik altijd gezegd heb dat ik tegen volmacht geven ben, en dat ik stemmen veel te belangrijk vind om dat af te staan. Dit jaar moet ik dus wél een volmacht geven, en aangezien mijn ouders voor mijn grootouders moeten gaan stemmen (die weer maar eens op reis zijn tijdens de verkiezingen), Alfa voor zijn vriendin moet gaan stemmen (die moet werken op zondag) en Schaap te ver woont, moet ik daarvoor dus een nonkel aanklampen, terwijl ik zelf nog niet echt deftig weet op wié ik wil stemmen.

De partij waar ik normaal op stem, waar ik op uitkom in de stemtesten langs alle kanten (al is het verschil altijd heel klein met, euhm, álle andere partijen), heeft een onderwijsbeleid dat mij totaal niet aanstaat. En onderwijs is nu net hetgeen dat mij het meest bezighoudt, waar ik het meest "last" van heb, als student met twee ouders in het (niet-traditioneel) onderwijs. Dus heb ik nu, op zes dagen van de verkiezingen, nog geen idee op wie ik ga stemmen... En steekt het mij ferm tegen dat ik daar mijn tijd in moet steken. Niet dat het niet belangrijk is, maar ik heb zo al stress genoeg...

En dan te bedenken dat mijn ouders gisteren liever "Herbie fully loaded" oplegden dan naar het debat te kijken :p.

Wat mij ook, tja, "tegenzit" (al is dat niet het juiste woord), is dat ik denk dat ik gewoon niet de meest geschikte persóón ben om te gaan stemmen. Sowieso, ik ben 21, en je mag vanaf 18 gaan stemmen. Maar hoeveel mensen van 18 liggen echt wakker van die verkiezingen? Wie doet er - zoals ik - echt moéite om uit te zoeken wat de verschillende partijen vinden? En daarboven vind ik eigenlijk dat ik dat stemrecht niet verdien. Ik studeer nog, leef op kosten van mijn ouders, heb nog nooit van mijn leven belastingen betaald, hoe moet ik dan bepalen waar het belastinggeld van anderen aan uitgegeven wordt? Hoe kan ik nu weten of ik de huidige belastingen te hoog of te laag vind? Of de kosten voor sociale zekerheid, waarvan ik amper weet wat dat inhoudt? Hoe kan ik nu weten wat de beste oplossing voor de files is, terwijl ik zelf altijd de trein neem (dáár zouden ze beter wat aan doen) en nooit in de files sta, en mijn ouders ook niet?

 

Het interesseert mij allemaal wel, maar tegelijkertijd... En als ík het al zo moeilijk vind, ik die elke dag twintig keer naar het nieuws luistert en een stuk of vier nieuwssites bestudeert elke dag, hoe moeten "andere mensen" dan kiezen?

En wat ik mij dan afvraag: is het dan zo verwonderlijk dat een extreem-rechtse partij, die nog nooit heeft mogen regeren, zo veel stemmen haalt? Pure onwetendheid, misschien...

19:53 Gepost door ikke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: politiek, verkiezingen |  Facebook |

03-11-08

Obama vs. McCain

Over een dikke 24 uur is het zover: dan gaan de Amerikanen (hopelijk) massaal naar de stembus. Na lange campagnes zullen we eindelijk weten wie de nieuwe president wordt.

 

Ik heb zo toch mijn bedenkingen bij de Amerikaanse politiek. Als je ziet hoe lang die politici al campagne aan het voeren zijn... Eerst moeten ze binnen hun partij een kandidaat afvaardigen, wat gepaard gaat met interne scheldpartijen, voorverkiezingen en massa's geld dat ertegenaan gesmeten wordt. Daarna dan nog eens maanden van campagne voeren tegen de échte verkiezingen, waar ook kosten nog moeite gespaard worden (zie Obama's reclamespot van 5 miljoen).

Daarnaast lijkt in veel gevallen de politieke mening ondergeschikt aan het privéleven van de kandidaten. Zij verschijnen overal met hun echtgenote en kinderen, die zich ook niet mogen misspreken of misdragen, of het wordt de presidentskandidaat driedubbel aangewreven. En o wee als er een of andere affaire nog maar gesuggereerd wordt, dan staan de kranten er vol van.

Neem nu Sarah Palin: de ene blunder na de andere, maar iedereen kent haar wel. Ze ijvert voor de typisch republikeinse gezinswaarden, maar heeft wel een zwangere tienerdochter. Als een komiek haar vertelt dat Johnny Hallyday Sarkozy's adviseur voor buitenlandse zaken is, en haar een verkeerde naam geeft voor de Canadese premier, heeft ze het niet door. Maar tegenover haar staat Joe Biden: hij wordt gezien als de ervaring die Obama mist, maar heeft er iemand verder al iets over die man gehoord? Ik zou niet weten hoe die eruit ziet.

Over Obama wordt veel gesproken omdat hij de eerste "zwarte" president zou zijn. Ik kan begrijpen dat dat een historisch moment zou zijn, en na alle onderdrukking zal dit wel een steun zijn voor de vele "zwarte medemensen" (tegenwoordig is er geen enkele term meer die niet beledigend wordt opgevat). Maar is dit echt het essentieelste? Is het niet belangrijker welke standpunten hij inneemt, wat hij wil bereiken als president? Versta mij niet verkeerd, ik vind Obama de meest geschikte kandidaat (waarom een president kiezen die bij ons 7 jaar geleden al had moeten op pensioen gaan?), maar puur de huidskleur vind ik geen goed argument, net zoals ik ook niet vind dat je op iemand moet stemmen op basis van het geslacht.

 

Wat ik mij ook afvraag: in Amerika hebben er mensen Obama proberen te beledigen door te zeggen dat hij een socialist is. Wat is er mis met socialist zijn? Is dat een schande in Amerika?

Ik weet niet veel af van heel die geschiedenis, maar ik vind het wel razend interessant...

Als ik uit mijn bed geraak, zit ik woensdag om 6 uur voor mijn tv :-).

23:28 Gepost door ikke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: usa, verkiezingen, president, obama, mccain, palin, biden |  Facebook |

23-08-08

GOUD GOUD GOUD GOUD GOUD!!!!!!!!!!!!!!!!

TIA HEEFT GOUD! Onvoorstelbaar!!!!!!!

 

Lang leve de atletiekvrouwen! Lang leve vrouwen in het algemeen ;-).

En lang leve ons Tia!

Fantastisch toch!

 

Dit is iets om over vijftig jaar aan ons kleinkinderen te vertellen...

Tia

22-08-08

 

En het is zover! We hebben zilver!

Wegens mijn downloadlimiet veel te rap opgebruikt te hebben, heb ik de race moeten volgen via de radio... Maar ik heb nog altijd zitten wenen van ontroering.

Ze hebben op de radio de moeder van Kim Gevaert gebeld. Zo'n lief mens... Ze zit niet in Peking nu, want haar andere dochter is hoogzwanger en kan elk moment bevallen :-). Moest dat vandaag ook gebeuren, dat zou nogal wat zijn :-).

Toch fantastisch voor Kim Gevaert, zo afscheid nemen...

En nu proberen verder studeren in een staat van euforie :-). Ik begin net aan het "logisch positivisme", what's in a name...

Juuuuiiiiiij!!!!

 

P.S. En laat die Spelen nu maar rap voorbij gaan... Als ik nog een paar keer die idiote reclame van "biekebiekebiek ham ham ham" moet horen, word ik hééélemaal gek! :p

27-05-08

Opmerkelijke krantenberichten

De laatste dagen zijn mij een paar dingen in het nieuws opgevallen, die ik toch wel behoorlijk opmerkelijk vond.

Chinezen mogen een nieuw kindje maken: In China heerst nog altijd de één-kind-politiek, maar nu wordt er een uitzondering gemaakt voor de mensen die een kind verloren hebben tijdens de aardbevingen: ze krijgen de toestemming om "een nieuw te maken". Ben ik de enige die die hele één-kind-politiek en zo mensonterend vindt? Het is moeilijk voor te stellen dat er aan de andere kant van de wereld nog zulke praktijken plaatsvinden...

Hier zijn er naar het schijnt ook mensen van mening dat "méér dan twee kinderen krijgen immoreel is", omwille van de bevolkingsaangroei, en komt er veel commentaar op het koningshuis, waar ze allemaal veel kinderen krijgen, "op de kop van de belastingsbetaler" (voor de duidelijkheid: dit is niet mijn mening, maar een mening die vaak terugkomt op fora van een bepaalde krant).

Ik vind persoonlijk dat iedereen zelf zou moeten kunnen kiezen hoeveel of hoe weinig kinderen hij krijgt, zonder dat andere mensen zich daarmee moeten moeien. Het immoreel om bv. maar één kind te hebben maar dat wel te verwaarlozen, en niet om er zes te hebben en die goed op te voeden, vind ik.

Tijd voor dopingcontrole tijdens examens?

Een artikel waarin wordt gezegd dat 8 op de 10 studenten medicijnen gebruiken tijdens de blok en examens.

Ikzelf heb op drie jaar ook wel al een collectie verzameld, moet ik eerlijk toegeven, maar heel wat onschuldiger, en ik gebruik ze ook enkel als het echt nodig is. Sedinal (kalmeermiddel) voor als ik een mondeling examen heb (al komt dat nu weinig nog voor), of voor als ik te lang wakker lig 's avonds. Twee soorten pillen die zouden moeten zorgen voor een betere concentratie en beter geheugen en zo (al merk ik daar niet veel van), maar die hou ik voor tijdens de examenperiode zelf. En sinds vandaag gebruik ik ook een vitaminesupplement, maar dit laatste wel op voorschrift van de dokter, én met reden. Ik studeer namelijk de ganse week nog thuis, en mijn zus heeft weer een of ander virus opgelopen... Als mijn weerstand al te laag is, én ik slaap te weinig, én er zwerft hier een virus rond, is de kans wel heel groot dat ik ziek word... Dus preventief wat vitaminen kan geen kwaad.

In het artikel wordt gesproken over ADHD-medicijnen en zo, maar dat vind ik er anders ook wel ver over.

Wat doen jullie tijdens examens? En wat vinden jullie ervan? Ik denk niet dat je "geen doping in de sport dus geen doping voor studenten" echt kan toepassen, ik vind het geen echte vergelijking ook, maar ja...

18:12 Gepost door ikke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |